Elke skiër of snowboarder kan je vertellen dat een duidelijke visie essentieel is en dat een verminderd zicht op de pistes je een slechte ski-ervaring kunnen geven. Skibrillen zijn net zo belangrijk als je jas of broek en je moet ze zorgvuldig kiezen. In dit artikel vind je alle adviezen die je nodig hebt en alle functies waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar de juiste skibril die bij je past.

#1 Aanpassen aan de weersomstandigheden die je tegenkomt

how to choose perfect snow goggles season 2017/18
Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kopen van een nieuwe skibril is het weer dat je tegen zult komen. Er zijn tientallen lenskleuren om uit te kiezen, en hoewel één kleur beter bij je winterjas zal passen, filteren alle kleuren licht anders en bieden ze unieke voordelen in bepaalde weers- en lichtomstandigheden. Er zijn 3 hoofdcategorieën voor lenzen, elk geschikt voor een bepaald type weer.

S1: Bewolkt weer / bewolking
Deze lens biedt een kristalhelder zicht wanneer het zicht op de piste slecht is. Je wilt jezelf uitrusten met S1-lenzen bij zware sneeuwval of wanneer je tijdens een zonsondergang skiet.
S2: Variabel / onrustig weer
Dit is de meest gekochte type lens, geschikt voor verschillende lichtomstandigheden. Het geeft een perfect zicht bij zowel zonnig als bewolkt weer, terwijl het erg goed presteert wanneer schaduwen in de middag op de helling beginnen te kruipen.
S3: Helder / zonnig weer
Naast het blokkeren van 100% van de schadelijke UV-stralen biedt een hogere tint ook maximale bescherming tegen schitteringen. Hiermee kun je comfortabel zien wanneer het weer goed is.

Voor meer flexibiliteit, kunnen fotochromische skibrillen hun tint verdonkeren of verlichten afhankelijk van de intensiteit van het zonlicht. Vergelijkbaar met fotochromische lenzen, past de unieke Oakley Prizm-technologie zich aan aan veranderende lichtomstandigheden door strategische specifieke kleurgolflengten te blokkeren, waardoor de lens buitengewoon veelzijdig is. Een andere optie is om te gaan voor een skibril met technologieën zoals lens uitwisselbaarheid waarmee je lenzen kunt wisselen op basis van de huidige weersomstandigheden.

Lens categorie versus VLT

Ako spravne vybrat lyziarske okuliare na sezonu 2017/18
Zoals we al besproken hebben, zal bij het selecteren van de juiste skibril lens de keuze variëren op basis van de hoeveelheid zonlicht die je verwacht te krijgen tijdens de skidag. De hoeveelheid lichttransmissie wordt gemeten met het VLT-percentage (transmissie van zichtbaar licht). Hoe lager het VLT-percentage, hoe donkerder de tint van de lens. Daarom kunnen lenzen met een hoog VLT-percentage het best worden gebruikt bij omstandigheden met weinig licht en lenzen met een laag VLT-percentage zijn juist geschikt voor heldere en zonnige omstandigheden. Op eyerim kun je de VLT en categorie van alle lenzen bekijken die zijn gefabriceerd door wereldwijd bekende merken zoals Oakley, Cebe, Bolle, Smith en meer. Voor meer informatie, klik hier!.

#2 Maak het jezelf comfortabel

how to choose perfect snow goggles season 2017/18Natuurlijk is het goed om een skibril te hebben die je ogen beschermt en je zicht verbetert, maar je moet comfort ook zeker niet vergeten. Besteed daarom aandacht aan bijvoorbeeld de volgende functies:

Ventilatie (anticondens) - Deze functie is essentieel om condensatie te voorkomen en zorgt ervoor dat lucht vrijer in de bril kan circuleren voor een betere regeling van de warmte. Alle skibrillen met anti-condens-technologieën bieden langdurig, condensvrij zicht en ultiem comfort.
Schuim - Zorg ervoor dat het schuim gemakkelijk de vorm van je gezicht volgt zonder drukpunten. Overweeg schuim met een dubbele of driedubbele dichtheid dat zich vormt naar de vorm van je gezicht. Het zorgt altijd voor een veilige en comfortabele pasvorm.
Elastische band - De meeste skibrillen hebben brede, antislip banden die kunnen worden aangepast aan de omtrek van je hoofd
Helm compatibiliteit -Wanneer je checkt of je skibril past, zorg er dan voor dat ze samengaan met je helm.. Je skibril moet soepel op je gezicht passen met de elastische band om de helm heen. De meeste skibrillen die wij aanbieden, zijn perfect compatibel met helmen van alle grote fabrikanten, waaronder Bolle, Giro, Anon, K2 of Smith.
OTG (Over The Glasses) - Deze functie is essentieel voor alle brildragers. OTG-frames zijn ontworpen om gemakkelijk over de bril te worden gedragen en zijn groter en dieper dan standaard skibrillen. En natuurlijk is dit een veel minder dure optie dan een skibril met een speciaal aangepaste prescriptie lens. Als je op zoek bent naar een skibril voor brildragers, klik dan hier.

#3 Kies de juiste maat

how to choose the perfect snow goggles season 2017/18
Bij het passen van een skibril is het belangrijk om een framemaat te kiezen die past bij de grootte van je gezicht. De meerderheid van skibrillen wordt gemaakt in de standaard maat (M) en past over het algemeen het best bij zowel volwassenen als tieners. Deze maat is geschikt voor de meeste mensen en het is zeer waarschijnlijk dat dit ook voor jou de juiste maat zal zijn.

Grote maat (L) skibrillen hebben een bredere, langere en diepere framegrootte die op grotere gezichten past. Klein formaat (S) skibrillen, aan de andere kant, hebben een smallere, kortere en ondiepere framegrootte. Ze passen bij kinderen en jongeren, maar ook bij volwassenen met kleinere gezichten.

Wanneer je een skibril kiest, moet je eerst kijken naar het type lens (categorie) dat je nodig zult hebben voor de plaats en tijd van het jaar waarin jij je op de pistes wil gaan vermaken. Onderzoek vervolgens alle extra functies die je nodig hebt, zoals anti-condens, ventilatie- of high-definition zicht technologieën. En zoek natuurlijk elke stijl of kleur die je misschien leuk vindt, er zijn er tientallen om uit te kiezen. Bezoek onze website om onze 2017/18 skibrillen collectie op eyerim te ontdekken.