Het onderhoud van je bril is iets wat je niet moet onderschatten. Het kost veel tijd om de bril te vinden met het ontwerp, de vorm en de kleur die precies past bij jouw stijl en voorkeur. Dus als je je perfecte bril hebt gevonden dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Vlekken, vingerafdrukken, krassen, beslaan… met het juiste onderhoud kun je dit voorkomen en je bril voor lange tijd in een fantastische staat houden.

1 Gebruik twee handen

Tel even mee - hoe vaak heb je je bril afgezet met twee handen? Dit is voor veel mensen niet zo gebruikelijk om te doen, maar als je beide handen gebruikt blijven de poten correct uitgelijnd en in de juiste vorm. Als je er aan gewend bent om twee handen te gebruiken blijft het montuur in vorm en hoef je niet te vaak naar de optometrist voor het afstellen van je bril.

how to take care of your eyeglasses tom fordAls je bril afzakt en je wilt de bril hoger op je neus zetten, druk dan niet met één vinger op de neusbrug. Als je dit doet ontstaat er druk op de neuskussentjes en dit verzwakt het hele montuur. Gebruik beide handen om je bril hoger op je neus te zetten.

how to take care of your eyeglasses frame

2 Draag de bril niet op je voorhoofd.

'Waar is mijn bril!?' - Heb je al eens hysterisch naar je bril gezocht terwijl de bril op je voorhoofd zat? Nou, toch maar niet doen dan. Als je je bril op je voorhoofd draagt kan de bril niet alleen makkelijk vallen, het kan ook het montuur verbuigen en de stevigheid van het montuur verminderen.

how to take care of your glasses

3 Berg je bril op als je hem niet draagt

En zorg dat je het doosje of het hoesje altijd bij de hand hebt. Als je je bril afzet, berg de bril dan gelijk op in het doosje of het hoesje. Hiermee blijft de bril niet alleen schoon en vrij van stof, het beschermt de bril ook tegen krassen.

Bijna alle merken leveren een hoesje of een doosje bij de verpakking. Of het nu gaat om harde case of een microvezel opbergzakje (typisch voor Oakley sportbrillen), een beschermend opbergdoosje of hoesje houdt je bril in perfecte conditie. De kleinste stofdeeltjes, kleine krassen of vlekken kunnen een perfect beeld verstoren. Zorg er dus voor dat je bril zo goed mogelijk beschermd is.
how to take care of your eyeglasses case

4 Gebruik de juiste reinigingsdoek

Reinigingsdoekjes worden meestal meegeleverd bij aankoop van een nieuwe bril. Vandaag de dag worden hoogwaardige microvezelmaterialen gebruikt door alle officiële fabrikanten. Ook bij je optometrist kun je een goed reinigingsdoekje krijgen.

Onderschat niet de keuze van het reinigingsmateriaal. Gebruik nooit een kledingstuk, tissue, of papier voor het reinigen van lenzen. Al deze stoffen hebben een oppervlaktestructuur en kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op de lens.

how to take care of your eyeglasses cleaning cloth

5 Spoelen - Spray - Reinigen - Herhaal

Om je bril te reinigen houd je de bril dan in je handen en spoel deze af met water voordat je de bril gaat schoonmaken. Met het afspoelen verwijder je het stof en stofdeeltjes die bij het poetsen krassen kunnen veroorzaken. Wanneer je liever een reinigingsmiddel gebruikt in plaats van water, gebruik dan altijd een spray die speciaal voor dit doel gemaakt is.

Laat daarna je bril drogen aan de lucht - dit is de beste manier om te voorkomen dat er stof of vuil op de lenzen komt. Een andere (snellere) methode is om het doekje tussen je vingers te nemen en daarmee beide kanten van de lenzen zacht te poetsen totdat de lenzen schoon zijn.

Herhaal dit dagelijks. Hiermee hou je je bril in een perfecte conditie. De schone lenzen geven rust aan je ogen omdat er geen vegen, stof en vuil in de weg staat.

how to take care of your glasses cleaning process

Een goed onderhoud van je bril is essentieel en houdt je bril in goede conditie. Toch is het ook belangrijk om te weten wanneer het tijd is voor iets nieuws. Als je vermoeide ogen hebt, problemen hebt bij het lezen van boeken en het computerscherm, of als je problemen hebt bij het zien dichtbij of veraf, dan is het tijd om naar de optometrist te gaan. Als dat zo is, mis deze kans dan niet met 50% korting op alle beschikbare lenzen op eyerim. Gebruik code EYELENSES50 en geniet van een scherpe visie. Promotie eindigt op 30 september.